Doların hızlı yükselişi sürüyor! Gözler TCMB’de!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın(TCMB) faiz kararını açıklayacağı güne dolar kuru yükselişle 32,41 TL’den başlarken, Euro ise 35,55 TL’den başladı. 

Bugün TCMB saat 14:00’da politika faiz kararını açıklayacak. TCMB’nin politika faizini yüzde 45 düzeyinde sabit bırakması bekleniyor. Ancak hem Reuters hem de AA anketlerinde bir kaç kurumun faiz artışı beklentisi olduğu görüldü. Yabancı yatırımcılar TCMB’nin “bekle-gör” politikası uygulayacağını öngörüyor. Ancak yabancı yatırım uzmanları enflasyonda belirgin bir artış görülmesi durumunda TCMB’nin daha da sıkılaşmayı düşünebileceğini söyledi. 

TCMB, geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomik kadro ile birlikte daha sıkı para politikasına geçiş yaptı ve politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 45’e çıkardı. Şubat ayı toplantısında da faiz artırımlarına son verdi.

TCMB faiz artırımlarının yanı sıra zorunlu karşılık yoluyla sıkılaştırmayı artırdı. Düşük faizli olması nedeniyle tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği harcama yöntemi olan Kredi kartı ve avans limitleri ile taksit sayıları konusunda düzenlemeye gitmişti. TCMB bu yol ile iç talebi frenlemeyi planlıyor. 

Bugün açıklanacak kararın ardından TCMB’nin yayımlayacağı PPK metnindeki satırlar piyasanın takibinde olacak.

Fed, poltiika faizini 23 yılın zirvesinde yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Beklentilerde sabit bırakılması yönündeydi. Fed, faiz indirimlerine başlamak için enflasyonun yüzde 2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla işaret görmeyi beklediklerini söyledi. 

Kararın ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell “Ekonomi iyi performans gösteriyor” dedi. Powell “Enflasyon önemli ölçüde gevşedi.” dedi ve bu yılın bir döneminde faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini belirtti. 

Powell “Yılın ilk yarısında enflasyonun biraz yüksek olması normal, son veriler Fed’in beklemekte haklı olduğuna işaret ediyor.” dedi.

Fed’in faiz kararının ardından altın ve ABD borsaları rekorlar kırdı. Powell’ın ekonomik faaliyetlerde canlılığı işaret etmesi ve bu yılın bir noktasında faiz indirimini işaret etmesi küresel risk iştahını artırdı. ABD borsaları yüzde 1’in üstünde yükselirken, Japon Nikkei endeksi tüm zamanların zirvesine çıktı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi de 102,925’e kadar geriledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Doların hızlı yükselişi sürüyor! Gözler TCMB’de!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberler 4 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin